Witamy na stronie placówki
Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

kucharze 2

JADŁOSPIS*

DZIEŃ TYGODNIA
DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 PONIEDZIAŁEK
06.05.2024

-KANAPKA Z SERKIEM ŚMIETANKOWYM

-WARZYWA

-HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ 

 

-KRUPNIK

-MAKARON Z TRUSKAWKAMI

-KOMPOT 

-MIŚLUBIŚ

-OWOC

ALERGENY 

 1,3,7

1,3,7,9 

1,3,7

WTOREK
07.05.2024

-KANAPKA Z SZYNKĄ

-WARZYWA

-KAWA ZBOŻOWA

-ZUPA ROSOŁKOWA

- NALEŚNIKI Z DŻEMEM

-KANAPKA Z ŻÓŁTYM SEREM

-SUSZONE OWOCE

-KISIEL

 ALERGENY

1,3,7

1,3,7,9 

1,3,7 

 ŚRODA
08.05.2024

-KASZA MANNA NA MLEKU

-KANAPKA ZE ZDROWĄ "NUTELLĄ"

-ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

-KOTLET SCHABOWY

-ZIEMNIAKI

-MIZERIA

-NAPAR Z MIĘTY

-OWOCOWY TALERZ

 ALERGENY

 1,3,7

1,3,7,9

 1,3,7

 CZWARTEK
09.05.2024

-KANAPKA Z PASTĄ JAJECZNĄ

-HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ

-KREM Z DYNI Z GROSZKIEM PTYSIOWYM

-PIEROGI Z MIĘSEM

-KOMPOT

-KANAPKA Z PASZTETEM

-OGÓREK

-KUBUŚ WATER

 

 ALERGENY

 1,3,7

1,3,,7,9

 1,3,7

 PIĄTEK
10.05.2024

-ZACIERKA NA MLEKU

-KANAPKA Z DŻEMEM

-ZUPA OGÓRKOWA

-RYBA SMAŻONA

-ZIEMNIAKI

-SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

-NAPAR Z MIĘTY

-SOCZEK

-DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ

 

 ALERGENY

 1,3,7

 1,3,4,7,9

 1,3,7

 

PONIEDZIAŁEK

13.05.2024

-KANAPKA Z MASŁEM

-PARÓWKI Z WODY

-WARZYWA

-HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ

-ZUPA ZACIERKOWA

-PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

-KOMPOT

-CHRUPKI KUKURYDZIANE O SMAKU BANANOWYM

-MUS OWOCOWY

ALERGENY

 1,3,7

 1,3,7,9

 1,3,7

WTOREK   14.05.2024

-PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU

-KANAPKA ZE ZDROWĄ "NUTELLĄ"

-ROSÓŁ

-POTRAWKA Z KURCZAKA

-KASZA BULGUR

-SURÓWKA Z MARCHEWKI

-LEMONIADA

 

-KISIEL OWOCOWY

-SŁOMKA PTYSIOWA

ALERGENY

1,3,7

1,3,7,9

1,3,7

ŚRODA 

15.05.2024

-TOSTY Z SZYNKĄ I SEREM

-WARZYWA

-HERBATA Z MODEM I CYTRYNĄ

-KAPUŚNIAK

-RACUCHY

-KOMPOT

-KANAPKA Z PASZTETEM

-OGÓREK

-LEMONIADA

ALERGENY

1,3,7

1,3,7,9

1,3,7

CZWARTEK

16.05.2024

-KASZA MANNA NA MLEKU

-KANAPKA Z DŻEMEM

-KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z KLUSECZKAMI

-KOTLET Z PIERSI KURCZAKA

ZIEMNIAKI

-SAŁATA ZE ŚMIETANĄ

-NAPAR Z MIĘTY

 

-OWOCOWY TALERZ

ALERGENY

 1,3,7

 1,3,7,9

 1,3,7

PIĄTEK

17.05.2024

-KANAPKA Z JAJKIEM

-WARZYWA

-HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ

-BARSZCZ UKRAIŃSKI

-RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKIEM

-ŚMIETANA

-KOMPOT

-ROGAL Z NADZIENIEM

-SOCZEK

ALERGENY

1,3,7

1,3,,7,9

1,3,7

 

* przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie, np. z okazji uroczystości przedszkolnych

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane
z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym, przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jakie zawiera danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

 

PRZYPRAWY UŻYWANE W NASZEJ KUCHNI:

- pieprz czarny,
- pieprz ziołowy,
- oregano,
- bazylia,
- zioła prowansalskie,
- przyprawy do mięsa: kurczak, karkówka, mielone,
- papryka słodka,
- czosnek granulowany,
- kwasek cytrynowy.