JADŁOSPIS*
DZIEŃ TYGODNIA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK |
-KANAPKA Z PASZTETEM -WARZYWA -HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ |
-ZUPA ROSOŁKOWA -MAKARON Z TRUSKAWKAMI -KOMPOT |
-BUDYŃ -PIECZONE CIASTECZKA ZBOŻOWE -OWOC |
ALERGENY |
1,3,7 |
1,3,7,9 |
1,3,7 |
WTOREK |
-ZACIERKA NA MLEKU -KANAPKA Z DŻEMEM |
-KAPUŚNIAK -GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE POMIDOROWYM -ZIEMNIAKI -NAPAR Z MIĘTY |
-KANAPKA Z SERKIEM TOPIONYM -LEMONIADA |
ALERGENY |
1,3,7 |
1,3,7,9 |
1,3,7 |
ŚRODA |
-TOSTY Z SEREM I SZYNKĄ -WARZYWA -HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ |
-ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM -RACUCHY DROŻDŻOWE -KOMPOT |
-SHAKE OWOCOWY -KANAPKA Z DŻEMEM |
ALERGENY |
1,3,7 |
1,3,7,9 |
1,3,7 |
CZWARTEK |
-KANAPKA Z KREMEM CZEKOLADOWYM -PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU |
-KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z GRZANKAMI -PYZY Z MIESEM -KOMPOT |
-OWOCOWY TALERZ
|
ALERGENY |
1,3,7 |
1,3,,7,9 |
1,3,7 |
PIĄTEK |
-KANAPKA Z JAJKIEM -WARZYWA -HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ |
-ZUPA OGÓRKOWA -KORECZKI Z DORSZA -ZIEMNIAKI -SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY -NAPAR Z MIĘTY |
-DROŻDŻÓWKA Z JABŁKIEM -MLEKO WANILIOWE
|
ALERGENY |
1,3,7 |
1,3,4,7,9 |
1,3,7 |
PONIEDZIAŁEK 29.04.2024 |
-KANAPKA Z SERKIEM ŚMIETANKOWYM -WARZYWA -HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ |
-KREM Z PORA Z GROSZKIEM PTYSIOWYM -KURCZAK W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM -RYŻ -KOMPOT |
-CIASTECZA OWSIANE Z ŻURAWINĄ -MUS OWOCOWY |
ALERGENY |
1,3,7 |
1,3,7,9 |
1,3,7 |
WTOREK 30.04.2024 |
-KANAPKA Z SZYNKĄ -WARZYWA -KAWA ZBOŻOWA |
-KRUPNIK -GULASZ WIEPRZOWY -KLUSKI ŚLĄSKIE -OGÓREK KISZONY -NAPAR Z MIĘTY |
-PALUSZKI -BANAN -SOCZEK OWOCOWY |
ALERGENY |
1,3,7 |
1,3,7,9 |
1,3,7 |
ŚRODA 01.05.2024 |
- |
- |
- |
ALERGENY |
1,3,7 |
1,3,7,9 |
1,3,7 |
CZWARTEK 02.05.2024 |
-KANAPKA Z PASZTETEM -OGÓREK -HERBATA Z MIODEM I CYTRYNĄ |
-ZUPA ZACIERKOWA -PIEROGI Z SEREM -KOMPOT |
-BISZKOPTY -OWOC -LEMONIADA |
ALERGENY |
1,3,7 |
1,3,7,9 |
1,3,7 |
PIĄTEK 03.05.2024 |
- |
- |
- |
ALERGENY |
1,3,7 |
1,3,,7,9 |
1,3,7 |
* przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie, np. z okazji uroczystości przedszkolnych
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane
z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym, przy jadłospisach będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jakie zawiera danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
PRZYPRAWY UŻYWANE W NASZEJ KUCHNI:
- pieprz czarny,
- pieprz ziołowy,
- oregano,
- bazylia,
- zioła prowansalskie,
- przyprawy do mięsa: kurczak, karkówka, mielone,
- papryka słodka,
- czosnek granulowany,
- kwasek cytrynowy.